Mand på arbejde - flyvemaskine

Unge i praksis

Det er ofte dygtige, uddannelsesmotiverede unge, som er mest i tvivl om uddannelsesvalg. 'Unge i praksis' vil inspirere alle elever til at vælge en erhvervsuddannelse.

Hvorfor støtter vi

I dag vælger næsten tre ud af fire unge at gå gymnasievejen, som af mange anses for et sikkert valg. Det betyder, at vi som samfund kommer til at mangle faglærte, hvis ikke udviklingen vendes. Vi tror på, at øget oplysning til både de unge og deres forældre kan være med til at friste flere til at vælge en erhvervsuddannelse, og at det kan have en selvforstærkende effekt, når flere af de dygtige og motiverede unge går erhvervsuddannelsesvejen.

Hvad er formålet

Indsatsen 'Unge i praksis' vil fokusere på unge i 7. klasse over hele landet, som på forhånd sikres en praktikplads gennem et samarbejde med Danske Maritime, Plastindustrien og Dansk Byggeri. I alt vil 2.500 unge i 7. klasse hen over de næste tre år få stillet praktikpladser til rådighed og mulighed for at deltage i sammenhængende vejledningsforløb med indbygget brobygning og erhvervspraktik i en virksomhed.

Viden og læring fra projektet

Vidensnotat (april 2022): ’Unge i praksis’ giver unge nyt syn på erhvervsuddannelser, arbejdsliv og sig selv. 

Fokus på 7. klasserne

En ny landsdækkende indsats sætter spot på skoleelever i 7. klasse, der i projektet 'Unge i praksis' skal igennem sammenhængende vejledningsforløb med indbygget brobygning på en erhvervsskole og erhvervspraktik i virksomheder.  

Mange indsatser er rettet mod de mindre motiverede og ikke-uddannelsesparate unge, men projektet ”Unge i praksis” vil med 5,1 mio. fra Tietgenfonden nå alle unge.

Det sker på baggrund af erfaringer fra de kommunale centre og Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU), som tror på, at sammenhæng og progression mellem det, de unge oplever under hhv. brobygnings- og praktikforløbet, og de aktiviteter, som vejlederen laver med de unge før og efter brobygning og praktik skaber mere nysgerrighed for uddannelser og læring hos de unge. 

I dag er det sådan, at dygtige uddannelsesmotiverede unge og deres forældre ikke har samme adgang som tidligere til individuel vejledning og brobygning, og de skal selv finde erhvervspraktikken, hvilket kan være rigtig svært for mange"
Anders Ladegaard, formand for UU DANMARK

Og det skal projektet lave om på ved konkret at fokusere på unge i 7. klasse over hele landet, som på forhånd er sikret praktikplads gennem et samarbejde med Danske Maritime, Plastindustrien og Dansk Byggeri. I alt vil 2.500 unge i 7. klasse hen over de næste tre år få stillet praktikpladser til rådighed og mulighed for at deltage i sammenhængende vejledningsforløb med indbygget brobygning og erhvervspraktik i en virksomhed.

”Vi ved med erfaring fra ikke-uddannelsesparate unge, som i højere grad får tilbud om individuel vejledning, erhvervspraktik og brobygning, at disse aktiviteter har meget stor betydning for uddannelsesvalget,” siger Anders Ladegaard.

Han mener, at dygtige, uddannelsesmotiverede unge, der er i tvivl om deres uddannelsesvalg skal have adgang til mere vejledning, mulighed for i højere grad at afprøve en erhvervsuddannelse og at arbejde som faglært. Det giver et bedre grundlag for at træffe et reflekteret valg, som matcher de unges muligheder og interesser.

Øget oplysning skal give effekt

Enhed for uddannelses- og erhvervsvejledning i Kommunerne (EUK) leder projektet, som foregår i samarbejde de Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier og en lang række virksomheder foruden de tre brancheorganisationer.

Projektet er med et støttebeløb på 5,1 mio. kroner Tietgenfondens største og mest ambitiøse enkeltsatsning på erhvervsuddannelsesområdet. I alt støtter fonden med 25 mio. kroner om året til og med 2019 med det formål at øge attraktionsværdien og prestigen af de danske erhvervsuddannelser.

”I dag vælger næsten tre ud af fire unge at gå gymnasievejen, som af mange anses for et sikkert valg. Det betyder, at vi som samfund kommer til at mangle faglærte, hvis ikke udviklingen vendes. Vi tror på, at øget oplysning til både de unge og deres forældre kan være med til at friste flere til at vælge en erhvervsuddannelse, og at det kan have en selvforstærkende effekt, når flere af de dygtige og motiverede unge går erhvervsuddannelsesvejen,” siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Tietgenfonden, der støtter gode liv.

Projektet deler viden

Enhed for uddannelses- og erhvervsvejledning i Kommunerne (EUK) vil omsætte viden fra projektet 'Unge i praksis' til en række plug'n'play-produkter, som alle kommuner kan lade sig inspirere af. Gennem KL skal viden formidles i form af modeller og inspirationspjecer og -kataloger, som kan give den nationale vejledning et generelt løft. Det bliver f.eks.

  • En drejebog til det gode sammenhængende vejledningsforløb i 7. klasse
  • Koncepter for kollektiv vejledning på erhvervsuddannelserne
  • Drejebog til det gode virksomhedssamarbejde
  • Drejebog for værter på praktiksteder
  • Koncepter for lærerige brobygningsforløb på erhvervsuddannelserne

Plug and play-produkterne forventes at blive lanceret løbende i 2022.

...

Forældre er vigtige vejledere

En reform af vejledningsområdet i 2014 har betydet at fagligt dygtige og uddannelsesmotiverede unge får meget mindre vejledning. Mange unge og deres forældre står derfor alene i forhold til uddannelsesvalget. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser at 44% af de unge i 8.klasse oplever det som et stort pres at vælge uddannelse.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

I dag vælger 73% af en årgang en gymnasial uddannelse. Nedskæringer på vejledningsområdet har betydet, at flere og flere forældre bliver den primære vejledningskilde for deres børn. Det stiller store krav til forældrenes ressourcer, men også til deres viden.

Analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at det danske samfund i stigende grad bliver opdelt. Vi bosætter os sammen med dem, der ligner os, og vores børn går i skole med dem, der ligner os. Det gør det sværere at knække kurven og skaffe den arbejdskraft, der er brug for. Der bliver simpelthen færre der ved, hvad tømreren, chaufføren og industrioperatøren laver. Derfor skal projektet også inspirere og hjælpe forældre med at få øje på alle de muligheder, som erhvervsuddannelserne rummer.

Kort og kontant

Projektnavn
Unge i praksis
Projektejer
Enhed for uddannelses- og erhvervsvejledning i Kommunerne (EUK)
Projektperiode
2018-2023
Støttet med
5,1 mio. kr.
Samlet budget
6,1 mio. kr.

Få mere af vide

Claire Stevens-Lekfeldt
Projektleder
EUK
24341524

Kontakt

Nanna Hølge-Hazelton

Nanna Hølge-Hazelton

Projektkonsulent

Rådgivning om støttemuligheder og opfølgning på uddelinger.

4070 3765

Tilmeld nyhedsbrev

Nyt fra Tietgenfonden i din indbakke

Tietgenfondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor virkelyst og vækst er nøgleord. 
 
Vi fortæller om støttemuligheder, uddelinger, giver gode råd til ansøgere og deler projektfaglig viden. Vi skriver, når vi har relevant nyt.