UNG I VELFÆRD - rollemodeller

UNG I VELFÆRD

Med hjælp fra YouTuber Rasmus Brohave vil projektet 'UNG I VELFÆRD' træne unge elever på SOSU-uddannelserne til at være gode ambassadører, og dermed fremme viden om karrieremuligheder indenfor social- og sundhedsuddannelserne.

Hvorfor støtter vi

Hvert år skal elever i folkeskolens 9. og 10. klasse vælge karrierevej. En del af de unge er nysgerrige på en karriere indenfor sundhed- og omsorg og har en drøm om at gøre en forskel og hjælpe andre. Men viden om social- og sundhedsuddannelserne, -faget, samt karriere- og videreuddannelsesmuligheder er begrænset hos både de unge, deres forældre og vejledere i folkeskolen. Dette vil projektet 'UNG I VELFÆRD' ændre ved at træne elevambassadører.

Hvad er formålet

Formålet er at skabe et landsdækkende korps af elevambassadørerne som får opbygget et fællesskab og opnår en faglig stolthed ved at være en del af et landsækkende korps, der bidrager med relevante ressourcer til en meget vigtig branding- og rekrutteringsindsats på social- og sundhedsområdet.

Viden og læring fra projektet

Til projektets afslutningskonference 19. april 2023 var rollemodeller og repræsentanter fra bl.a. kommuner, erhvervsskoler og Folketinget samlet. I to år har rollemodeller besøgt folkeskoler, talt med journalister og lavet opslag på sociale medier for at fortælle andre unge om, hvad man laver, når man arbejder som social- og sundhedshjælper/assistent og pædagogisk assistent.

Evalueringen viser, at unge-ambassadører er en vigtig del af løsningen for at rekruttere og fastholde unge.

Se projektets egen evalueringsside her

Evalueringsvideo

UNG I VELFÆRD blev afsluttet i foråret 2023 - bl.a. med denne video, der giver et indblik i de unge rollemodellers tanker og evaluering af projektet. 

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Begrænset viden om karrieremuligheder

Om projektet

Projekt UNG I VELFÆRD afsluttes og evalueres i forbindelse med DM i SKILLS i april 2022. 

Følgende 11 skoler deltager i projektet:
SOSU Nord, Social- og Sundhedsskolen Skive Thisted Viborg, Randers Social- og Sundhedsskole, SOSU Østjylland, Social- og Sundhedsskolen Fredericia, Vejle, Horsens, Social- og Sundhedsskolen Midt- og Vestjylland, SOSU Esbjerg, Social- og Sundhedsskolen Syd, Social- og Sundhedsskolen Fyn, SOSU H og Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole.

...

11 social- og sundhedsskoler landet over gået sammen om projektet UNG I VELFÆRD, hvor 150 elevambassadører i alderen 16-25 år skal ud på folkeskoler, uddannelsesmesser, åbent hus-arrangementer og lignende for at møde grundskoleeleverne, fortælle om mulighederne og svare på spørgsmål om social- og sundhedshjælper- og social- og sundhedsassistentuddannelserne.

Kendt YouTuber træner elevambassadører

Til at træne og kvalificere de unge ambassadører har skolerne hyret YouTuberen Rasmus Brohave. Han har stor erfaring med at nå unge målgrupper på de sociale medier, og han har over 280.000 følgere på hans YouTube kanal.

Det bliver superinteressant at træne en masse unge i at blive gode ambassadører. Jeg kan bidrage med alt det, jeg selv har lært - bl.a. hvordan man laver godt indhold til sociale medier, hvordan man kan præsentere sig selv på en god måde og også noget om det, som virker mindre godt"
Rasmus Brohave

Social-og sundhedsskolerne følger de unges ønsker

På social- og sundhedsskolerne håber man, at samarbejdet med Rasmus Brohave giver de mange elevambassadører et mere professionelt udgangspunkt, end tilfældet har været hidtil, hvor de enkelte skoler har arbejdet på meget forskellige vis med rollemodeller og elevambassadører.

"Vi er utrolig glade for at kunne gennemføre projekt UNG I VELFÆRD. Undersøgelser blandt vores elever har vist, at de unge ønsker at blive informeret om uddannelse gennem andre unge, som de finder troværdige og inspirerende. I denne sammenhæng italesatte flere Rasmus Brohave og hans YouTube serie ”Hvad kan jeg blive”, så samarbejdet mellem social- og sundhedsskolerne og Rasmus Brohave er udsprunget af de unges egne ønsker," siger Anne Mette Vind.

Hun er direktør på Social- og sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens, der tog initiativ til projektet og sidenhen har fået 10 samarbejdsskoler med til at opbygge det landsdækkende elevambassadørkorps.

Og allerede nu er der positive meldinger omkring indsatsen, som forhåbentlig gør en positiv forskel i en tid, hvor behovet for veluddannet fagpersonale på pleje- og sundhedsområdet er massivt: 

"Vi har allerede set positive resultater i forbindelse med hvervning af ambassadører på skolerne. De unge vil rigtig gerne gøre en forskel. De vil gerne være med til at fortælle om SOSU-faget og de mange oplevelser og udfordringer, som de får, når de påtager sig den vigtige rolle som professionel fagperson i andre menneskers liv. Den lyst og den motivation griber vi og arbejder videre med i håb om at vække interesse for social- og sundhedsuddannelserne, når de unge grundskoleelever og deres forældre starter på uddannelsesvalgrejsen omkring 8.-9. klasse," siger Anne Mette Vind.

Elever på Horsens sygehus

Unikt samarbejde mellem 11 skoler

Samarbejdet mellem de mange Social- og sundhedsskoler spænder lige fra Bornholm til Nordjylland og inkluderer også skolernes samarbejdspartnere i kommuner og regioner.

Samarbejdet om at kvalificere de 150 elevambassadører er støttet med 1,68 mio. kr. fra Tietgenfonden.

"Vi håber, at flere unge og forældre får øjnene op for social- og sundhedsskolernes mange tilbud. Vi har som samfund brug for mangfoldighed både i uddannelserne og i uddannelsesvalget, siger Christine Paludan-Müller," uddelingschef i Tietgenfonden.

Elevambassadører i landsdækkende korps

Efter træningsweekenden i oktober indgår elevambassadørerne i en række rekrutterings- og markedsføringsaktiviteter lokalt. Eleverne skal bl.a. deltage på uddannelsesmesser, være med til åbent hus-arrangementer og bidrage på skolernes sociale medier og hjemmesider med inspiration fra den læring, de får opbygget sammen med Rasmus Brohave.

Fællesskabet styrkes bl.a. via en lukket Facebookgruppe, hvor Rasmus Brohave interagerer med de unge elever og bidrager til at holde gejsten og motivationen oppe undervejs i projektperioden.

 

Kontakt

  • Anne Mette Vind, direktør, Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens: amv@sosufvh.dk, tlf. 4024 2201
  • Yasmin Shaterabadi, elev EUX VELFÆRD: yasmins12@outlook.dk, tlf. 4275 3219
  • Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Tietgenfonden: cpm@tietgenfonden.dk, tlf. 4070 3787
  • Tine Wickers, kommunikationschef i Tietgenfoden: tw@tietgenfonden.dk, tlf. 4070 3784
...

Kort og kontant

Projektnavn
UNG I VELFÆRD
Projektejer
Social- og sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens
Projektperiode
2021-2023
Støttet med
1,68 mio. kr.

Få mere af vide

Pernille Benzon
Projektleder og kommunikationsansvarlig
Social- og sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens
2143 2272

Kontakt

Nanna Hølge-Hazelton

Nanna Hølge-Hazelton

Projektkonsulent

Rådgivning om støttemuligheder og opfølgning på uddelinger.

4070 3765

Tilmeld nyhedsbrev

Nyt fra Tietgenfonden i din indbakke

Tietgenfondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor virkelyst og vækst er nøgleord. 
 
Vi fortæller om støttemuligheder, uddelinger, giver gode råd til ansøgere og deler projektfaglig viden. Vi skriver, når vi har relevant nyt.