The future is handmade

The Future is Handmade

Etableringen af en årligt tilbagevendende "craftfestival" skal få flere til at søge ind på erhvervsuddannelserne. Festivalen skal øge kendskab til erhvervsuddannelserne blandt byens elever og borgere og dermed bygge bro mellem erhvervslivet, erhvervsuddannelser og udskolingselever.

Hvorfor støtter vi

Mange unge fravælger eller falder fra en erhvervsuddannelse, fordi udsigten til at få en praktikplads og senere en god arbejdsplads føles usikker. Med en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor lokale produktions- og håndværksvirksomheder bliver mere synlige, styrkes sandsynligheden for, at unge tør tro på en levevej som faglært.

Hvad er formålet

Projektets formål er at etablere et samarbejde mellem produktions- og håndværksvirksomheder og skoler i Middelfart med omdrejningspunkt i en årligt tilbagevendende Craftfestival.

Viden og læring fra projektet

Læs projektets erfaringsopsamling her.

Opsamlingen er lavet på baggrund af evalueringer fra alle deltagende virksomheder, skoleelever og deres lærere, arbejdsgruppen og uddannelsesinstitutioner.

Brobygningsprojekt

Hvem vil ikke lære at stable champagneglas og hælde fra toppen? Eller køre lastbil og styre en kran via simulator? Eller være den, der tænder flammen, når kokken flamberer?

Alt dette og meget mere er muligt, når 1.300 udskolingselever fra Middelfart og omegn i de tre første dage i september selv prøver kræfter med nogle af de opgaver, som faglærte håndværkere møder i deres dagligdag.

Mere end 90.000 job til faglært arbejdskraft kommer til at mangle hænder i 2030. Derfor er Middelfart Kommune, Brobygning Middelfart og Tietgenfonden gået sammen om brobygningsprojektet ’The Future is Handmade.’ Ambitionen er at sætte spot på nogle af de oversete muligheder og attraktioner, der er ved at lære sig et håndværk fra bunden.

Dækker bæredygtigt langbord

Mange elever vælger gymnasiet ligesom de fleste af deres venner. Det er den nemme løsning og for mange reelt et ikke-valg,"
siger direktør Lene Lawaetz fra Brobygning Middelfart

Men eleverne er måske heller ikke blevet præsenteret for erhvervsuddannelserne, fordi lærere og til dels UU-vejledere har mere fokus på gymnasierne, som de selv er rundet af, vurderer hun

"Fra undersøgelser ved vi desuden, at forældrene og særligt mødrene, holder igen overfor erhvervsuddannelserne,” siger Lene Lawaetz.

På festivalen stiller en lang række lokale virksomheder op med egne lærlinge, som lader eleverne prøve nogle af udfordringerne i praksis. For eksempel hvordan man bakker med en trailer, men også hvordan man som tjener bæredygtigt dekorerer og dækker et langbord.

"I andre aktiviteter med fokus på håndværk er eleverne ofte tilskuere til, hvordan andre er dygtige til deres fag. Men hér får de mulighed for at prøve selv og mærke begejstringen," siger Lene Lawaetz.

Virksomheder skal charmere unge

Samarbejdet med lokale virksomheder er en hjørnesten i projektet, og eksempelvis har hovedparten af Middelfarts 10 konferencecentre har meldt sig under fanerne. I alt har festivalen tilmelding fra foreløbig 30 virksomheder.

"Det er klart, at virksomhederne skal ville dette hér. Det er dem, der mangler arbejdskraft og lærlinge i dagligdagen, så de skal virkelig charmere de unge".

For Tietgenfonden er det vigtigt, at eleverne får mulighed for at gøre deres egne erfaringer.

”Det er vigtigt at høre de unges egen stemme. Vi skal ikke fortælle dem, hvad de skal og ikke skal. Men vi kan lade dem afprøve nogle muligheder, så de selv kan mærke efter og træffe deres egne valg sammen med deres forældre,”
siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør for Tietgenfonden

Henrik Lehmann Andersen understreger også, at fonden gerne støtter projekter, der viser erhvervsuddannelsernes mangfoldighed.

Projektet indebærer også et tæt samarbejde med udskolingslærere og UU-vejledere. Og på tredjedagen - lørdag den 3. september - inviteres elever og forældre til festivalen, så de sammen kan afprøve mulighederne i praksis og blive begejstret.

Craftfestivalen er en årligt tilbagevendende begivenhed foreløbig de kommende tre år.

Fakta om Craft

Craftfestivalen er et tilbud til alle 7. – 10. klasser i Middelfart Kommune og deres forældre.

På festivalen sættes fokus på håndens arbejde og på det gode håndværk. Festivalen bliver afholdt på Lillebæltværftet, hvor den mere end 100 år gamle bådbyggertradition stadig dyrkes og formidles.

Læs mere på: www.thefutureishandmade.dk

...

Kort og kontant

Projektnavn
The Future is Handmade
Projektejer
Brobygning Middelfart
Projektperiode
2021-2025
Støttet med
1 mio. kr.

Få mere af vide

Louise Bjerre
Projektleder
Projektleder
3058 0413

Kontakt

Nanna Hølge-Hazelton

Nanna Hølge-Hazelton

Projektkonsulent

Rådgivning om støttemuligheder og opfølgning på uddelinger.

4070 3765

Tilmeld nyhedsbrev

Nyt fra Tietgenfonden i din indbakke

Tietgenfondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor virkelyst og vækst er nøgleord. 
 
Vi fortæller om støttemuligheder, uddelinger, giver gode råd til ansøgere og deler projektfaglig viden. Vi skriver, når vi har relevant nyt.