Dreng med skruemaskine

Modern Hands

Projektet Modern Hands vil med forskellige initiativer få flere unge til at blive håndværkere ved at bringe stoltheden til håndværksfagene tilbage.

Hvorfor støtter vi

Modern Hands sætter fokus på de mange muligheder håndværk giver, så unge mennesker får øjnene op for håndværker-verdenen. Gennem dygtige og ambitiøse rollemodeller viser projektet forskellige fag, hvor unge selv kan prøve kræfter med håndværk gennem kurser, workshops og en årlig håndværksfestival.

Hvad er formålet

Målet er at rekruttere flere unge til håndværksuddannelserne og at højne den faglige kvalitet af håndværket. Modern Hands fokuserer på videreførelsen og delingen af begejstringen for håndværk. Målgruppen er de unge, men alle aldre er velkomne.

Fornyet stolthed om håndværksfagene

Etableringen af forskellige tiltag skal være med til at bringe stoltheden til håndværksfagene tilbage og bane vejen for at rekruttere flere unge til de vigtige håndværksfag.

Dette skal blandt andet ske gennem et Håndværks-Eksperimentarium for børn, unge og deres forældre på Hjerl Hede, håndværkerfestivaler for folkeskoler, efterskoler og højskoler og træningslejre for de mest ambitiøse håndværkslærlinge.

Om projektet

Foruden Tietgenfonden er projektet støttet af PlanDanmark med 300.000 kr. og Kulturaftalen for Midt- og Vestjylland med 421.000 kr.

Projektet bygger videre på projektet ”Hænder og Huse”, som var støttet af Region Midtjylland.

...

"Modern Hands vil være en katalysator for at bevare og udvikle de traditionelle håndværk. Projektet skal være med til at bringe stoltheden i håndværksfagene tilbage og gøre uddannelserne til en attraktiv karrierevej", fortæller Ingeborg Svennevig, der som direktør for De Kulturhistoriske Museer i Holstebro står i spidsen for projektet.

Projektleder, Nikolaj Kirk, forklarer at projektet gennem YouTube-film, oplevelser, hands on træning og camps vil de vise de unge, at faglært håndværk er cool, og at et svendebrev åbner for et hav af muligheder.

Pige der laver en stol

Museet som en læringsarena

Hjerl Hede, der er en del af De Kulturhistoriske Museer, har siden 1931 arbejdet for at bevare de traditionelle håndværk, og frilandsmuseet spiller en vigtig rolle som first mover i Modern Hands.

"Vi skal i fremtiden i højere grad se museer som arenaer, hvor familier, børn, unge og voksne kan komme for at dygtiggøre sig og afprøve deres evner, mener direktøren, der glæder sig til at udfolde og udvikle koncepterne i Modern Hands sammen med blandt andre erhvervsskoler, arkitektskoler, højskoler, efterskoler og folkeskoler".

Målet er at rekruttere flere unge til håndværksuddannelserne og at højne den faglige kvalitet af håndværket. Det tror Ingeborg Svennevig på, at projektet kan lykkes med ved at skabe attraktive, lærende miljøer på skolerne, på museerne og i virksomhederne.

De traditionelle håndværk kan give os inspiration til at løse nogle af nutidens udfordringer i forhold til genbrug, DIY og cirkulær økonomi"
Ingeborg Svennevig, direktør

"Vi etablerer blandt andet et Håndværks-Eksperimentarium på Hjerl Hede, hvor børn, unge og voksne kan være kreative, lege og bygge med deres hænder. Det bliver som  at ”gå til håndværk”, ligesom andre går til fodbold. I første omgang bliver det rullet ud på Hjerl Hede, men vi er kun glade, hvis ideen spreder sig til hele landet,” forklarer hun.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
På Modern Hands' YouTube-kanal kan du gennem korte videoportrætter lære mere om håndværkernes arbejde. Se mere på kanalen her.

Modern Hands vil blandt bestå af:

  • Film på YouTube skal inspirere unge til at få et svendebrev
  • Håndværks-Eksperimentarium for børn, unge og deres forældre på Hjerl Hede
  • Weekendkurser for såvel faglærte som ufaglærte
  • Gå til håndværk for unge og gamle på Hjerl Hede
  • Håndværk i folkeskolen i samarbejde med museets håndværkere
  • Håndværkerfestivaler for folkeskoler, efterskoler og højskoler
  • Træningslejre og sommercamps for de mest ambitiøse håndværkslærlinge
  • Masterclass målrettet svende der vil op på mesterniveau
...

    Kort og kontant

    Projektnavn
    Modern Hands
    Projektejer
    De Kulturhistoriske museer / Hjerl Hede
    Projektperiode
    2020-2023
    Støttet med
    3,9 mio. kr.
    Samlet budget
    4,6 mio. kr.

    Få mere af vide

    Simon Kirk
    Projektleder
    Hjerl Hede
    2118 7856

    Kontakt

    Nanna Hølge-Hazelton

    Nanna Hølge-Hazelton

    Projektkonsulent

    Rådgivning om støttemuligheder og opfølgning på uddelinger.

    4070 3765

    Tilmeld nyhedsbrev

    Nyt fra Tietgenfonden i din indbakke

    Tietgenfondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor virkelyst og vækst er nøgleord. 
     
    Vi fortæller om støttemuligheder, uddelinger, giver gode råd til ansøgere og deler projektfaglig viden. Vi skriver, når vi har relevant nyt.