Fra talent til faglært

Fra talent til faglært

Hotel- og restaurationsbranchen kæmper for at få flere unge igennem erhvervsuddannelserne. Dette sker bl.a. igennem projektet 'Fra talent til faglært', hvor eleverne får hjælp til at gennemføre deres uddannelse af unge mentorer.

Hvorfor støtter vi

Tietgenfonden støtter projektet, da det vil være med til at fastholde elever på erhvervsuddannelserne. Derudover er projektet nytænkende ift. brugen af unge mentorer, hvilket fonden tror vil resultere i, at eleverne får den støtte, som de har brug for igennem uddannelsesperioden. 

Hvad er formålet

Formålet med projektet er at reducere frafaldsprocenten i elevens første praktikperiode med 5%, og dermed vil projektet bidrage til at øge andelen af faglærte i branchen på sigt. 

En målrettet mentorordning 

Danmark kommer til at mangle dygtige faglærte i fremtiden, og det rammer blandt andet virksomhederne i hotel- og restaurationsbranchen. Derfor er HORESTA, 3F Privat Service samt Hotel og Restauration gået sammen om projektet ”Fra talent til faglært”, som har til formål at mindske frafaldet på 30 % på erhvervets uddannelser. Det sker ved en målrettet mentorordning, hvor nyuddannede faglærte fra branchen fastholder de unges motivation gennem første praktikforløb.

”Det er et nyt tiltag at bruge unge mentorer i målet om at fastholde elever, og i Tietgenfonden glæder vi os derfor til at se, hvilken læring projektet kan bidrage med. Der er ingen tvivl om, at med en ung-til-ung-mentorordning vil eleverne få en støtte og opmuntring gennem selve praktikforløbet, som kun kan gøre uddannelsen endnu mere attraktiv og tryg,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Tietgenfonden , som støtter projektet med 2,2 millioner kroner over en toårig periode.

Projektet skaber rammerne for et unge-netværk, hvor dialogen mellem mentor og mentees er i øjenhøjde, og hvor praktikforløbets forskellige oplevelser drøftes, diskuteres og holdes op mod andre unges erfaringer. Dermed understøtter og fastholder mentorerne, der har været gennem samme uddannelse, eleverne i deres uddannelsesvalg.

Projektet bygger videre på tidligere tiltag 

HORESTA, 3F Privat Service samt Hotel og Restauration har kørt brandingkampagnen ”Hospitality Career”, hvis formål har været at trække flere unge til branchen. Kampagnen, der er blevet set over tre millioner gange, har haft stor succes med at bruge unge ambassadører til at fortælle om deres liv og hverdag i branchens virksomheder. Denne tilgang videreføres og udvides i 'Fra talent til faglært'

En af de unge ambassadører, som har været med fra kampagnens start, og som har påtaget sig opgaven som mentor, er Malte Strunge fra Hotel Koldingfjord.

Jeg sagde ja til at blive ambassadør, fordi jeg ønskede at udbrede kendskabet til vores branche. Det må man sige er lykkedes, og jeg er meget stolt over at være en del af det. Derfor glæder jeg mig også rigtig meget til fase 2, hvor vi som mentorer skal sikre, at flere elever får et fedt praktikforløb og gennemfører deres uddannelse”

Forhandlingssekretær fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration, John Frederiksen, glæder sig over, at organisationerne kan bygge videre på det gode samarbejde om unge og uddannelse.

”Vi har et erhverv med et hav af muligheder. Det er derfor vigtigt, at vi fastholder de unge, som har tilvalgt vores branche. Kun på den måde kan vi sikre en helt ny generation af faglærte til branchens virksomheder,” siger John Frederiksen.

Han bakkes op af HORESTAs formand, Jens Zimmer Christensen.

”Erhvervet står midt i sin største krise nogensinde, men det betyder ikke, at vi må slukke det lange lys på bilen. Der kommer en tid efter corona, og der har vi også brug for ildsjæle og passionerede håndværkere, som står klar til at byde gæsterne velkommen med en faglighed, der er i top. Turisme- og oplevelseserhvervet er ”people business”, og vi lever af at skabe oplevelser, som folk aldrig glemmer, men det kommer ikke af sig selv. Det kræver uddannelse og motiverede unge, og de to ting kombinerer dette projekt,” fortæller Jens Zimmer Christensen.

Kort og kontant

Projektnavn
Fra talent til faglært
Projektejer
HRTS Uddannelses- og Samarbejdsfond
Projektperiode
2021-2022
Støttet med
2,2 mio. kr.
Samlet budget
3,9 mio. kr.

Få mere af vide

Patrick Lykke Eilert
Projektleder
HORESTA og 3F
35248054

Kontakt

Nanna Hølge-Hazelton

Nanna Hølge-Hazelton

Projektkonsulent

Rådgivning om støttemuligheder og opfølgning på uddelinger.

4070 3765

Tilmeld nyhedsbrev

Nyt fra Tietgenfonden i din indbakke

Tietgenfondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor virkelyst og vækst er nøgleord. 
 
Vi fortæller om støttemuligheder, uddelinger, giver gode råd til ansøgere og deler projektfaglig viden. Vi skriver, når vi har relevant nyt.