Fra grundskole til fremtidens business

Fra grundskole til fremtidens business

Projektet vil udvikle en række læringsforløb for folkeskoleelever, som skal vise, hvad man kan komme til at arbejde med, når man vælger en eud eller en eux business. I læringsforløbene vil der være fokus på at inddrage teknologi, digitale kompetencer og bæredygtighed.

Hvorfor støtter vi

Hvis ikke de unge uddanner sig inden for kontor, handel og detail, så kommer samfundet nemlig til at mangle faglært arbejdskraft. Derfor er det vigtigt at vise de unge de mange muligheder der kommer ved at uddanne sig inden for de områder. F.eks. sociale medier, videoproduktion, udvikling af hjemmesider og apps, anvendelsen af robotter og virtual reality (VR).

Hvad er formålet

I læringsforløbene vil der være fokus på at inddrage teknologi, digitale kompetencer og bæredygtighed. Alle områder, som fylder meget i de brancher, der uddannes til.

Større kendskab til merkantile erhvervsuddannelser

For en elev i 7. klasse vil et fremtidigt job, hvor man skal styre en virksomheds SoMe-konti eller udvikle en ny app eller hjemmeside måske lyde mere interessant end en uddannelse inden for kontor, handel og detail.

At det i virkeligheden er to sider af samme sag er ukendt for mange.

Det er baggrunden for, at EUD- og EUX-business uddannelserne på Campus Vejle, Tietgenskolen i Odense og Viden Djurs i Grenå er gået sammen om et 3-årigt projekt, som skal tiltrække flere unge til de merkantile erhvervsuddannelser.

Vi oplever, at hverken de unge eller deres forældre kender tilstrækkeligt til uddannelserne og jobmulighederne, når de træffer deres uddannelsesvalg. Derfor vil vi invitere alle optageområdets grundskoler på besøg til læringsdage for klasser på både mellemtrinnet og udskolingen,”
fortæller Klaus Vejlgaard Just, der er projektleder på EUD og EUX ved Campus Vejle

Behov for faglært arbejdskraft

Projektet støttes af Tietgenfonden med 3,2 mio. kroner, og for fonden er det vigtigt, at eleverne får mulighed for at gøre deres egne erfaringer.

Vi skal ikke fortælle de unge, hvad de skal og ikke skal. Men vi kan lade dem afprøve nogle muligheder, så de selv kan mærke efter og træffe deres egne valg sammen med deres forældre,”
siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Tietgenfonden

De tre business-uddannelser vil udvikle en række læringsforløb for folkeskoleelever, som skal vise, hvad man kan komme til at arbejde med, når man vælger en uddannelse inden for kontor, handel og detail. Inden for alle tre områder kommer samfundet til at mangle faglært arbejdskraft, hvis ikke flere uddanner sig.

I læringsforløbene vil der være fokus på at inddrage teknologi, digitale kompetencer og bæredygtighed. Områder som fylder meget i de brancher, der uddannes til. Konkret vil folkeskoleeleverne eksempelvis blive præsenteret for, hvordan man anvender sociale medier, videoproduktion, udvikling af hjemmesider og apps, anvendelsen af robotter og virtual reality (VR).

Læringsforløbene skal udvikles i et samarbejde mellem folkeskoler og erhvervsskoler for at sikre, at læringsforløbene er med til at opfylde nogle læringsmål fra grundskolen, samtidig med at lærerne fra folkeskolen også bliver mere bevidste om, hvad en merkantil erhvervsuddannelse har at byde på.

Læringsforløbene udbydes til elever i folkeskolens mellemtrin samt 7. og 8. klassetrin.

Fakta

Fakta om de merkantile erhvervsuddannelser

Merkantile erhvervsuddannelser dækker over en lang række uddannelser inden for handel, kontor og detail. Under hver uddannelsesretning gemmer sig flere specialer, som man kan uddanne sig inden for. Senest er der kommet specialet digital handel, som har fokus på salg og markedsføring via hjemmesider og sociale medier. Der er således rigtig mange forskellige jobmuligheder, hvis man vælger en merkantil erhvervsuddannelse.

EUD Business

EUD står for erhvervsuddannelse og er en praktisk uddannelse. På EUD veksler eleven mellem skoleforløb på et år og læreplads i to år, mens han eller hun uddanner sig inden for detail eller handel.

Efter endt uddannelse kan eleven kalde sig faglært, hvilket giver direkte adgang til job. Dog har eleven også mulighed for at tage en videregående uddannelse.

EUX Business

EUX står for erhvervsfaglig studentereksamen. Man tager både en erhvervsuddannelse og en gymnasial eksamen og bliver faglært og student samtidig. Det er en kombination af en praktisk uddannelse og en gymnasial uddannelse, der grundet flere højniveaufag på gymnasialt niveau varer længere end en EUD.

Som erhvervsfaglig student kan man enten få job eller søge ind på en række videregående uddannelser.

...

Kort og kontant

Projektnavn
Fra grundskole til fremtidens business
Projektejer
Campus Vejle
Projektperiode
2023 - 2025
Støttet med
3,2 mio. kr.

Få mere af vide

Klaus Vejlgaard Just
Projektleder
Campus Vejle
72162704

Kontakt

Nanna Hølge-Hazelton

Nanna Hølge-Hazelton

Projektkonsulent

Rådgivning om støttemuligheder og opfølgning på uddelinger.

4070 3765

Tilmeld nyhedsbrev

Nyt fra Tietgenfonden i din indbakke

Tietgenfondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor virkelyst og vækst er nøgleord. 
 
Vi fortæller om støttemuligheder, uddelinger, giver gode råd til ansøgere og deler projektfaglig viden. Vi skriver, når vi har relevant nyt.