Kvinde svejser

Faglært er fedt

Business Center Bornholm udvikler med projektet ”Faglært er fedt” nye metoder for at sikre fremtidens faglærte arbejdskraft.

Hvorfor støtter vi

Tietgenfonden støtter projektet, da det er et vigtigt og ambitiøst projekt, der udvikler og afprøver metoder, som skal få flere til at gennemføre en erhvervsuddannelse. De virksomme indsatser vil blive til gavn for både den enkelte, regionen og resten af Danmark.

Hvad er formålet

Formålet med projektet er, at få flere unge til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse på Bornholm.

Viden og læring fra projektet

Fra 2020-2023 har Faglært er fedt arbejdet med at udvikle og dokumentere nye metoder til at få flere til at vælge – og efterfølgende gennemføre – en erhvervsfaglig uddannelse. Læs mere i projektets slutrapport.

Og find yderligere information på projektets hjemmeside, hvor du kan blive klogere på projektets fem hovedindsatser: Lærepladsoversigt, virksomhedskatalog, kommunikation til uddannelsessøgende, kommunikation og support til virksomheder samt lokalt samarbejdsforum. 

Flere skal vælge den faglige vej

Et korps af unge rollemodeller, besøg på virksomheder, garanti for praktikpladser, uddannelse af lærlinge-ansvarlige samt målrettet support og værktøjer til virksomhederne; det er nogle af de konkrete ideer der sikrer, at flere unge vælger den faglige vej – og at de rent faktisk fuldfører deres uddannelse.

Det er efterhånden en gammel nyhed, at manglen på faglært arbejdskraft er et problem. Allerede i 2025 vil der mangle hele 70.000 faglærte på de danske virksomheder. For få unge vælger den faglærte vej; og for få af dem, der vælger den faglærte vej, og som får en læreplads, gennemfører deres uddannelse. Faktisk dropper næsten hver fjerde sin læreplads, inden svendebrevet er i hus.

​Bornholmermodellen

I samarbejde med virksomhederne, Bornholms Regionskommune og Campus Bornholm, har Business Center Bornholm siden 2016 arbejdet med projektet ”Bornholmermodellen”.

Projektet har vist flotte resultater og blandt andet udviklet Praktikpladsgarantiordningen med stor tilslutning fra de bornholmske virksomheder. Det har samtidig vist, at det er muligt at samarbejde effektivt på tværs af brancher, virksomheder, uddannelsesinstitutioner og kommune.

Sammenlignet med resten af landet vælger flere unge i dag en faglært uddannelse på Bornholm.

Projekt på Bornholm

Business Center Bornholm har sammen med Bornholms Regionskommune og de bornholmske virksomheder derfor taget initiativ til projektet “Faglært er fedt”. Projektet udvikler og gennemfører en lang række initiativer rettet mod unge og virksomhederne på Bornholm.

Projektet et pilotprojekt på Bornholm; initiativerne og resultaterne vil løbende blive dokumenteret, så de senere kan udbredes og anvendes i resten af Danmark. 

Tietgenfonden støtter projektet med 1.915.000, Bornholms Regionskommune med 1.800.000 og Sparekassen Bornholm med 300.000 kr. over en treårig periode.

“De virksomheder, som jeg taler med fortæller, at det bliver sværere og sværere at finde den faglærte arbejdskraft, de har brug for, og alle prognoser viser desværre, at det bliver sværere fremover. Så vi er utroligt glade for dette vigtige arbejde med at sikre fremtidens arbejdskraft på både bornholmske og danske virksomheder,” siger Bornholms borgmester Winni Grosbøll.

”Trods coronakrisen er det er vigtigt for samfundet at sikre kvalificeret faglært arbejdskraft både på Bornholm og i resten af Danmark. Vi har i en årrække set, at væksten i samfundet bliver hæmmet på grund af mangel på faglært arbejdskraft og vi ønsker derfor at fortsætte det systematiske arbejde med at uddanne faglærte ude i virksomhederne,” udtaler Christa Lodahl, erhvervschef hos Business Center Bornholm.

"Det er et vigtigt og ambitiøst projekt, som udvikler og afprøve metoder, som skal få flere til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse. De virksomme indsatser vil blive til gavn for både den enkelte, regionen og resten af Danmark," siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Tietgenfonden

Fakta om projektets indsatser:

Information og oplevelser
Projektet vil skabe informationsmateriale til de unge om uddannelsesmulighederne i konkrete virksomheder på Bornholm, som vil blive delt fx på lokale videnhubs, der viser mulighederne i erhvervsuddannelserne. Desuden udarbejdes et fast koncept for virksomhedsbesøg og besøg i grundskolen, der skal sikre et konstant informationstryk og de bedst mulige oplevelser med erhvervsuddannelserne for målgruppen. Her skal målgruppen lære om erhvervsuddannelserne og gøre sig de første konkrete erfaringer med faglært arbejde.

Rollemodeller
Der etableres et korps af 20-30 rollemodeller under en faglig uddannelse, som skal besøge grundskoler og virksomheder, samt være tilgængelige digitalt og i netværk. Rollemodellerne er elever og lærlinge, som er i hovedforløb i bornholmske virksomheder og som er udadvendte og udviser faglig stolthed. Indsatsen skal sikre, at målgruppen identificerer sig med livet som faglært og danner de første faglige fællesskaber.

Praktikpladsgaranti-ordning
Den eksisterende indsats om Praktikpladsgaranti på Bornholm, der har sikret et overskud af praktikpladser på øen, skal videreføres i sin nuværende form. Praktikpladsgarantien giver målgruppen en tryghed ved, at de vil kunne gennemføre deres praktikforløb under uddannelsen og fjerner dermed en væsentlig usikkerhed, som mange unge beskriver som en barriere for, at de vil vælge en erhvervsuddannelse.

Uddannelse af virksomheder
Indsatsen skal give værktøjer til virksomhederne, som skal sikre en positiv modtagelse og forløb for elever i praktik. I samarbejde med projektets partnere vil der blive afholdt kurser med fokus på kvaliteten i praktikforløb, derudover temaaftener med skiftende temaer og ’gå-hjem-møder’, hvor virksomhederne opnår inspiration og introduceres til cases og øvelser, som virksomhederne kan arbejde videre med hjemme. Der vil blive afviklet lærlingeklubmøder, hvor lærlinge får mulighed for at udveksle erfaringer.

Support til virksomheder
Løbende individuel hjælp og sparring til den enkelte virksomhed, hvor der tages udgangspunkt i virksomhedens daglige behov, herunder oprettelse af en ’hotline’ ml. projektejer og virksomhed, løbende evalueringer og tilbagemeldinger om tilfredsheden med praktikforløbene og udvikling af handlingsplaner. Dette skal sikre, at lærlingene får en god oplevelse med praktikdelen og en god introduktion til arbejdslivet, så de fastholdes i uddannelsen og motiveres til et efterfølgende arbejdsliv som faglært.

Kontakt

  • Business Center Bornholm: Erhvervschef Christa Lodahl: 30 50 21 28 / cl@bornholm.biz
  • Tietgenfonden: Kommunikationschef Tine Wickers 40 70 37 84 / tw@tietgenfonden.dk

Kort og kontant

Projektnavn
Faglært er fedt
Projektejer
Business Center Bornholm
Projektperiode
2020-2023
Støttet med
1,9 mio. kr.
Samlet budget
4 mio. kr.

Få mere af vide

Christa Lodahl
Erhvervschef
Business Center Bornholm
30502128

Kontakt

Nanna Hølge-Hazelton

Nanna Hølge-Hazelton

Projektkonsulent

Rådgivning om støttemuligheder og opfølgning på uddelinger.

4070 3765

Tilmeld nyhedsbrev

Nyt fra Tietgenfonden i din indbakke

Tietgenfondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor virkelyst og vækst er nøgleord. 
 
Vi fortæller om støttemuligheder, uddelinger, giver gode råd til ansøgere og deler projektfaglig viden. Vi skriver, når vi har relevant nyt.