Kvindelig elektriker på arbejde

Boss Ladies

Projektet Boss Ladies skal få flere piger til at blive håndværkere og teknikere. Brancherne mangler arbejdskraft, og pigerne er en oplagt del af løsningen.

Hvorfor støtter vi

Boss Ladies vækker og vækster håndværkerdrømme hos unge kvinder. Projektet frisætter talent ved at styrke kvinders tro på egne kompetencer og kvinders trivslen i håndværksfagene.

Hvad er formålet

Med Boss Ladies vil arbejdsgivere, fagbevægelse og kommuner gå sammen i en landsdækkende indsats over tre år for at gøre bygge-, anlægs- og installationsbranchen mere attraktiv for piger og give dem lyst til at vælge en faglært uddannelse.

Viden og læring fra projektet

Evaluering af Boss Ladies-projektets første to år peger på, at projektet er lykkes med at skabe førsteforandring og opbygge et stærkt fundament for kulturelle og strukturelle forandringer i brancherne. Men skal der for alvor skabes mærkbar effekt, anbefales det, at indsatsen på erhvervsskoler intensiveres, og at der iværksættes dybdeindsatser i virksomheder. 

Opgør med stereotyper 

Det kønsopdelte arbejdsmarked skader både Danmarks konkurrenceevne, og drenge og pigers mulighed for at vælge en fremtid efter eget talent og passion. Om 10 år vil Danmark mangle 17.000 faglærte i bygge-, anlægs- og installationsbrancherne, som i dag består af 91 procent mænd.

Piger går i gymnasiet, drenge skal ud på byggepladsen”
 
...

Sådan er den stereotype opfattelse måske i dag, men det vil et nyt projekt nu gøre op med.

Det kønsopdelte arbejdsmarked skader både Danmarks konkurrenceevne, og drenge og pigers mulighed for at vælge en fremtid efter eget talent og passion. Om 10 år vil Danmark mangle 17.000 faglærte i bygge-, anlægs- og installationsbrancherne, som i dag består af 91 procent mænd.

Den udvikling skal vendes. Derfor går arbejdsgivere, fagbevægelse og kommuner sammen i en landsdækkende indsats. Med projektet, der er døbt Boss Ladies, vil aktørerne over tre år gøre bygge-, anlægs- og installationsbranchen mere attraktiv for piger og give dem lyst til at vælge en faglært uddannelse.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Amalie har valgt at blive håndværker. Men det gør alt for få. I byggefagene mangler der kvinder. Masser af kvinder!

"Der er masser af analyser af problemerne med et kønsopdelt arbejdsmarked i Danmark. Jeg er virkelig stolt over, at vi gør noget ved det. Hvis vi kan lykkes i de her brancher, som i dag er nogle af de mest kønsopdelte på det danske arbejdsmarked, vil det have positiv og blivende værdi for vores samfund," siger Nina Groes, der er stifter af non-profit organisationen Divers og initiativtager bag Boss Ladies. 

"Boss Ladies vækker og vækster håndværkerdrømme hos unge kvinder. Projektet frisætter talent ved at styrke kvinders tro på egne kompetencer og kvinders trivslen i håndværksfagene,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Tietgenfonden.

Nye rollemodeller

Projektet henvender sig til piger i de ældste klasser i grundskolen og unge kvinder på erhvervsuddannelsernes bygge-, anlægs- og installationsuddannelser i hele landet. Pigerne får mulighed for at møde rollemodeller i form af inspirerende kvindelige håndværkere, der har succes med deres fag og brænder for at fortælle deres historie.

Første skridt er at motivere pigerne til at turde træffe det utraditionelle valg. Andet skridt er at styrke trivsel og talentudfoldelse hos unge kvinder på erhvervsuddannelserne. Og tredje skridt er at sikre, at arbejdspladserne tager vel imod de unge kvinder.

Kvinder med en håndværker- eller installationsuddannelse, har i dag ofte familie, der arbejder inden for branchen. Det er derfra, de kender mulighederne og ved, at der er noget, de kan. Derfor skal kendskabet øges, og piger i 8. og 9. klasse i hele Danmark får tilbud om at komme i branchepraktik, hvor de kan få syn for sagen og stifte bekendtskab med forskellige virksomheder og jobfunktioner

Det er ikke altid nemt at finde en praktikplads, og det kan være en udfordring for kvinder i bygge-, anlægs- og installationsfag. Boss Ladies-projektet skal derfor afprøve nye modeller for rekruttering af kvindelige lærlinge. For eksempel ”Den omvendte Rekrutteringsmodel”, der vender rekrutteringsprocessen på hovedet og lader virksomhederne finde en praktikant og ikke omvendt.

Fakta om projektet

  • Bag indsatsen står non-profit organisationen Divers. Dansk Byggeri, 3F, Dansk El-forbund, TEKNIQ Installationsbranchen, Blik og Rør og Danske Malermestre og KL er projektets partnere.
  • Projektet har et samlet budget på godt 10. mil. kr. Projektet er støttet af Tietgenfonden (4.000.000 kr.), Grundejernes Investeringsfond (2.000.000 kr.), Bygge-og anlægsbranchens Uddannelsesfond (2.250.000 kr.). Derudover, støtter projektets samarbejdspartnere: Dansk Byggeri, TEKNIQ, Dansk El-forbund, Blik og Rør, Danske Malermestre, KL og 3F tilsammen med egen medfinansiering på 1.165.150 kr.
  • Indsatsen er landsdækkende og løber frem til 31.07.2021.
...

 

Kort og kontant

Projektnavn
Boss Ladies
Projektejer
Divers - Foreningen for diversitet og lige muligheder
Projektperiode
2018-2021
Støttet med
4,5 mio. kr.
Samlet budget
9,9 mio. kr.

Få mere af vide

Nina Groes
Stifter Divers og projektleder Boss Ladies
Divers - Foreningen for diversitet og lige muligheder
25334144

Kontakt

Nanna Hølge-Hazelton

Nanna Hølge-Hazelton

Projektkonsulent

Rådgivning om støttemuligheder og opfølgning på uddelinger.

4070 3765

Tilmeld nyhedsbrev

Nyt fra Tietgenfonden i din indbakke

Tietgenfondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor virkelyst og vækst er nøgleord. 
 
Vi fortæller om støttemuligheder, uddelinger, giver gode råd til ansøgere og deler projektfaglig viden. Vi skriver, når vi har relevant nyt.